Barion Pixel
HU / EN

Ezért dolgozunk kizárólag kézművesekkel

Amikor annak idején elhatároztuk, hogy nyitunk egy fantasy ékszer webshopot, az egyik első dolog volt, amit eldöntöttünk vele kapcsolatban, hogy kizárólag magyar kézművesekkel szeretnénk együtt dolgozni. Szeretnénk továbbá szorosabb kapcsolatot ápolni az online szerepjátékos, (tízoldalú) kocka, fantasy-fan és steampunk-rajongó énünkkel – valamint más hasonló érdeklődésűekkel. Ez irányú vonzalmunkat azonban nem csak bögrékkel, telefontokokkal és matricás hűtőmágnesekkel akarjuk kifejezni, hanem ennél sokkal kifinomultabb kiegészítőkkel, mint amilyenek az ékszerek.

Összességében valamilyen személyességet szerettünk volna abba a munkába belevinni, amivel napi szinten foglalkozunk. A kézműves ékszerek nekünk és a Merch Hunter ügyfélkörének is ezt kínálják. Minden kézzel készült darabnak megvan a maga története, egyedülállóak és saját egyéniséggel rendelkeznek. A minőségi kézműves munkán és a készítésre szánt időn túl magukban hordozzák az alkotás élvezetét, amellyel készültek. Ugyanazt az életörömöt, amit a kézműves számára jelentett a megteremtésük, mi is átéljük a kiválasztásuk során, és amit remélhetőleg a jövendőbeli viselőik is érezni fognak.

 

Miért jó szerintünk kézművesekkel együttműködni?

 

1. A kézművesség a minőségen túl hozzáadott értékkel is rendelkezik

A legrégibb ismert, ékszernek tekintett lelet korát kb. 90-100 ezer évesre saccolják. Nem tudni pontosan, hogy az izraeli Skhul barlangban talált három kilyukasztott csigaházból készült “gyöngy” eredetileg egy nyaklánc, karlánc vagy más ékszer díszei voltak-e. Az viszont biztos, hogy okkal kerültek messzire a tengertől, ahonnan származtak és szándékosan alakították őket úgy, hogy viselni lehessen őket. Ismeretlen kézművesünknek határozott elképzelése volt arról, hogyan hozzon belőlük létre egy ékszert. Már akkor is rendelkeztek az alkotáshoz tervvel, eszközökkel és ügyességgel, továbbá valószínűleg a későbbi birtokos is örömét lelte a viselésükben.

Az ékszerkészítés az emberiség egyik legrégebbi szakmái közé tartozik. Számtalan ágazattal rendelkezik, amelyek külön-külön is több ezer éves múltra tekintenek vissza. A velük kapcsolatos kollektív tudást generációkon keresztül adták át, fejlesztették és tökéletesítették. Ez a szakértelem egyben minket is összeköt a közös múlttal. Minden egyes kézzel készített darab ugyanazt az emberi vágyat fejezi ki, amit az említett kőkorszaki csigaházak.

 

artisan-jewelry-blog-pic04

 

2. Minden darab egyedi és megismételhetetlen

A tömegtermékek jellemzője, hogy teljesen egyformák, bár lehetnek bennük véletlen eltérések, amelyeket inkább gyártási hibának tekintenek, mint sem egyediségnek. Ha két kézműves tárgyon ugyanazt a vonást véled felfedezni, akkor az már valószínűleg nem bug, hanem szándékos feature. A különbözőség nem a hibás gyártósornak köszönhető a kézműves tárgyak esetében, az alkotó alakította így az anyagot – ahogy az engedte magát. Nincs két teljesen azonos szögben növő agancs, sem egészen megegyező árnyalatú és szerkezetű ásvány, ahogy egyforma tollak, makramé csomók és kalapácsütések sem.

Első pillantásra talán nem tudja egy laikus megmondani, miben különbözik egymástól két egyezőnek tűnő kézműves darab, sem azt, hogy miért tetszik neki az egyik árnyalatú kő jobban, mint a másik. Az alkotó számára azonban biztos, hogy mindegyiknek saját keletkezéstörténete van, amely aztán az adott ékszer hangulatát is valamilyen mértékben meghatározza, mintha saját egyedi személyiséggel rendelkezne.

 

artisan-jewelry-blog-pic02

 

3. A kézműves ékszerek történeteket mesélnek

Hogy hogyan keletkezett egy adott kézműves tárgy, az csak egy csekély része a történetének. Minden jellemzője egy új fejezetet jelent, többségüket azonban homály fedi. Sosem láthatjuk a szarvast, amely elhullatta agancsát, nem tudhatjuk, milyen forróságban és nyomás alatt alakultak ki a kristályszerkezetek, sem azt, hogy mennyi munkaórába került a rengeteg fémgyűrű tökéletes karikává hajlítása és összefűzése. Viszont elképzelhetjük mindezt, és erre gondolva rejtett erőket meríthetünk belőlük a mindennapi teendőkkel való küzdelem és kihívások során. Legyen szó akár egy D&D kampányról vagy egy irodai nimfa vs. a hétfülű Excel-tábla csörtéről.

 

4. Az alkotás öröme mindenkit felvidít

Az emberek sokféle módon szeretik kifejezni kreativitásukat, és szerencsénkre a kézművesek szebbnél-szebb ékszerek létrehozásában lelik örömüket. Az önkifejezésnek ez a formája pedig hihetetlen mértékben gazdagítja világunkat. Képzeletük és leleményességük nem kézzelfogható, azonban átragyog minden általuk alkotott darabon. Ezért is vagyunk büszkék arra, hogy olyan termékeket mutatunk be, amelyek kézműves művészek kezei alól kerültek ki, nem beszélve a közösen kitalált projektekről.

Attól a pillanattól kezdve, hogy egy ötlet megszületik, az utolsó simításokon át, az ízléses termékfotók és vonzó leírások elkészítéséig magukkal ragad a kreativitás, ami belőlük árad. Az értő figyelem, az eltökéltség és az izgatottság az alkotás során minket is folyamatosan inspirál, és örülünk, hogy szélesebb körhöz is sikerülhet eljuttatni őket általunk.

 

artisan-jewelry-blog-pic05

 

5. A kézművesek egyszerűen menők

Az általunk megismert kézművesek egytől-egyig fantasztikus emberek és a maguk módján őrültek a szó legjobb értelmében. Mindannyian tele vannak kreatív ötletekkel és pozitív energiákkal. Imádjuk a világot az ő szemeiken keresztül szemlélni, és látni, ahogy az elképzeléseiket tárgyakba öntik. 

Az esetek többségében azonban olyan kisvállalkozókról van szó, akiknek a szerelem-projekteiken kívül is két lábbal kell állniuk a földön, idővel és anyagiakkal egyaránt egyensúlyozva a megélhetésük érdekében. Szóval ha kézműves ékszert választasz, azzal is támogathatod további működésüket, valamint azt, hogy valóra válthassák az álmaikat. 

(Ezen kívül iszonyú jófej emberek, és reméljük, elnézik nekünk azt, amikor szakértelem hiányában széttrollkodjuk a műhelyüket.)

 

artisan-jewelry-blog-pic03

 

Mit nyersz azzal, ha kézműves ékszert választasz?

 

Oly’ korban élünk e földön, amikor rengeteg minden annyira elértéktelenedett, hogy egész egyszerűen magától értetődőnek vesszük őket. Az egyik ilyen dolog az idő értéke. Ha a Covid-pandémiának volt valami pozitív hozadéka, akkor az, hogy sokan a lezárások alatt jöttek rá, hogy sokkal tudatosabban is tölthetnék az idejüket, illetve hogy jobban meg kellene élniük a jelen pillanatot. 

A tudás, a szakértelem elsajátítása és az odafigyelés is időigényes. Ez a fő jellemző, ami megkülönbözteti a kézműves ékszereket a bizsuktól: az idő, amíg, ahogy az alapanyagok létrejöttek, az alkotó ideje, amíg kitanult egy bizonyos technikát (és igen, az a sok század is, amelynek során azt a módszert átörökítették), valamint az adott ékszerterv elkészítése, majd formába öntése.

A végeredmény egy egyedi darab, amely gazdag és rejtélyes múlttal bír, az alkotó fantáziájában fogant, az emberiséggel egyidős szakma tudása hívta életre, és magán viseli a kreativitás örömét. Nem utolsó sorban pedig biztos lehetsz benne, hogy minden elköltött forintod jó helyre kerül, hiszen a mi webshopunkon kívül egy magyar kisvállalkozót is támogatsz. Őszintén reméljük, hogy találsz nálunk olyan darabokat, amelyek fantáziát és egy kis ősi mágiát csempésznek a mindennapjaidba!

Hozzászólás írása